La Paeria dedicarà un carrer a les Germanes Mirabal com a símbol de la lluita contra la violència envers les dones
El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal. L’any 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data
El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal. L’any 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data
L’Ajuntament de Lleida dedicarà un carrer a les Germanes Mirabal -Maria Teresa, Minerva i Patria- com a símbol en contra de la violència masclista, dins el procés de canvi de noms de carrers vinculats al cop militar del 36 que s’està portant a terme a Lleida. Així ho ha anunciat avui el paer en cap, Fèlix Larrosa, en el decurs de l’acte institucional per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones que s’ha celebrat avui a la Plaça dels Fanalets de Sant Jaume.
El paer en cap ha explicat que “les Germanes Mirabal són un bon exemple i una bona forma de retre homenatge a unes dones que van ser combatives i que, gràcies a la seva actuació, van permetre que caigués tot un règim d’una dictadura com la de Trujillo”.
El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
En el decurs de la seva intervenció, Fèlix Larrosa també ha destacat la gran feina que realitza la Paeria en matèria d’atenció i assessorament a les dones maltractades de la ciutat. “Treballem per ser excel·lents en actuacions de caràcter preventiu”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que els pressupostos generals de l’Ajuntament de Lleida per l’any vinent incorporen els recursos suficients per complementar les actuacions que es duent a terme amb un nou centre d’atenció per a dones maltractades”.
“No ens tremolarà la mà en programes de prevenció. No ens tremolarà la mà quan haguem d’actuar de forma contundent davant de situacions d’assetjament i actuacions contràries als drets humans. No ens tremolarà la mà a l’hora de decidir pressupostàriament com una institució com la Paeria pot avançar en dotar a la ciutat d’aquests recursos”, ha conclòs el paer en cap.
El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Lleida ha atès un total de 54 dones per temes relacionats amb violència masclista. S'ha facilitat allotjament d’urgència a 24 dones i 18 menors. Cal destacar, també, la gran feina de sensibilització que es realitza des del consistori, amb l’organització de tallers, taules rodones, conferències i campanyes de sensibilització, en els quals han participat un total de 1.513 persones