La Paeria impulsa aquest maig festiu una campanya per prevenir agressions sexistes

L’acció s’emmarca en el Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere, que alhora ha desenvolupat un Protocol d’Intervenció davant de la detecció d’una agressió sexista

L’acció s’emmarca en el Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere, que alhora ha desenvolupat un Protocol d’Intervenció davant de la detecció d’una agressió sexista

L’Ajuntament de Lleida ha presentat les polseres “Lleida, per unes festes sense agressions sexistes” en el marc de la campanya que ha iniciat per reforçar el missatge de prevenció, atenció i eradicació de conductes sexistes. La tinent d’alcalde Montse Mínguez i la regidora Sara Mestres han explicat que l’objectiu de la iniciativa és llançar un missatge a la ciutadania de tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència sexista o agressió sexual -davant les situacions que han estat actualitat recentment-. La polsera la repartirà l’equip de voluntaris de Nits Q Lleida incorporant-la al “kit dels plaers” que ja distribueixen habitualment a les seves sortides. Així, aquest dissabte 12, Nits Q Lleida donarà la polsera al punt informatiu instal·lat al Camps Elisis on es faran les revetlles (de les 23 h a les 03 h. aproximadament). L’acció es farà extensió a altres esdeveniments festiu que tindran lloc durant l’any a la ciutat, com l’Aplec.

Mestres ha explicat que de moment s’han fet 3.000 polseres amb les quals es vol fer visible el rebuig a les agressions sexistes, com es recull també al Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere (2017-2021) de la Paeria. ha afegit que el projecte de ciutat que implica tothom, sense dividir entre homes i dones. Les polseres volen ser “actives” i Mínguez ha insistit en què s’ha de promoure nits d’oci segur i responsable, també en qüestions de gènere, “per fer de Lleida una ciutat lliure d’agressions sexuals”.

El III Pla Municipal té com a eix principal la disminució de l’impacte de les manifestacions de violència masclista i continuar amb la prevenció, la detecció, l’atenció i l’eradicació d’aquestes conductes. Mestres ha indicat que el Pla contribueix a la conscienciació sobre la responsabilitat col·lectiva de la ciutadania i, entre altres, es concreta amb accions com aquesta campanya informativa, que es dirigeix a espais d’oci nocturn i festes populars de la ciutat.

La regidora de l’àrea d’Igualtat ha recordat que la Paeria va aprovar el “Protocol d’Intervenció davant la detecció d’una agressió sexista”, liderat per l’equip de NITS Q, de l’Àrea de Promoció de la Salut de la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones. El document ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat i entitats com Colors de Ponent, La Sirollada, SEPC, Grup de Dones Lleida, Ateneu La Baula, LIKA, ARRAN, el Consell Local de la Joventut, Casal popular de Joves, Creu Roja, Antisida Lleida, els locals d’oci i els entitats veïnals del municipi.

Aquest protocol pretén ser una eina útil i pràctica que doni una resposta eficaç i efectiva davant de qualsevol manifestació de micromasclismes, agressions sexistes i/o LGTBIfòbiques, sensibilitzant i conscienciant la població que cal denunciar aquests fets i fer-los visibles a la llum pública.

Actuacions de Prevenció de la violència masclista – Centre Municipal d’Informació i atenció a les Dones (CIAD) (2017)

Seguint aquesta línia de treball, el Centre Municipal d’Informació i atenció a les Dones (CIAD) ha desenvolupat el 2017 diverses accions de prevenció de la violència masclista. Entre altres, hi ha:

-el programa Tractem-nos bé: tallers de prevenció de relacions abusives i de foment del bon tracte amb adolescents. S’han fet 29 tallers a 8 centres d’ensenyament secundari (amb 609 persones beneficiàries).

-Tallers Max in Love: se n’han fet 15, a 8 centres d’ensenyament secundari (amb uns/es 300 joves).

-Tallers de sensibilització per la igualtat de gènere i contra la violència envers les dones, amb entitats i grups de persones adultes. S’han fet 9 activitats vinculades (la participació global ha estat de més de 250 persones).

-Taller “Espai de Creixement personal”: 2 sessions amb una assistència de 30 dones.

-VIè Memorial Hortènsia Alonso, “L’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit educatiu i del lleure des dels 0 anys”. Es va fer el 29 de novembre amb unes 300 persones inscrites.

Nits Q Lleida és un programa d'intervenció educativa continuada en el temps que treballa per aconseguir entorns més segurs, atractius, saludables, cívics, respectuosos, inclusius, creatius i de qualitat per a tothom, i millorar així l'oci nocturn a Lleida. Compta amb el suport de la Subdirecció de drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat i la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’entitat Antisida de Lleida. Fa més de 6 anys que es desenvolupa un treball comunitari intens, a través de la Plataforma participativa per buscar la implicació, la col·laboració i la participació activa de tots els agents que intervenen en l’àmbit de l’oci nocturn. Actualment participen d’aquesta Plataforma:

-26 locals d’oci de la ciutat que han signat un compromís d’adhesió amb el compliment d’uns criteris establerts.

-Cossos de seguretat: Mossos, Guàrdia Urbana, protecció civil i Grup Seven (empresa de seguretat privada).

-Serveis d’emergències: CUAP Prat de la Riba i coordinació atenció primària.

-Transport públic: ATM, Lo teu Taxi i Radio Taxi Lleida.

-Federació d’hoteleria de Lleida.

-Federació d’Associacions de Veïns.

-Associació Antisida.

-Creu Roja.

-Consell local de la Joventut.

-Diferents regidories municipals.

-Altres administracions: Departament de salut de la Generalitat i Diputació de Lleida

Actuacions del programa Nits Q en matèria de gènere (2017) 

El 2017 s’estableix com a nova línia de treball dins el programa Nits Q la perspectiva de gènere en els entorns d’oci. Destaquen, entre altres:

-l’elaboració d’un Pla d’actuació contra els comportament i actituds sexistes en espais d’oci i festes populars del municipi de Lleida, com un document marc per poder desenvolupar accions a la nostra ciutat per donar una resposta eficaç i efectiva davant comportament de caire sexista.

-Sessions formatives en temes de gènere per a joves alumnes de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol per crear una imatge per la Campanya de gènere que es vol promoure des de Nits Q.

-Presentació de les dades de l’Estudi d’oci realitzat l’any 2016 per conèixer hàbits i experiències de la població quan surt de festa. (Fet a persones majors de 16 anys que han sortit algun cop durant els darrers 6 mesos- 396 persones enquestades). S’inclou varies preguntes relacionades amb situacions d’assetjament i agressió sexual en el grup d’amistat en el context d’oci nocturn.

-Formació a responsables de la gestió de barres per la festa major i explicació de com aplicar el protocol en cas necessari. També a les Festes de la Tardor.

-Punt informatiu a les Festes de Maig amb el grup de joves voluntaris Nits Q on es va repartir el Protocol entre els/les assistents i amb molt bona acceptació per part de la ciutadania en general. També a l’Aplec.

-Difusió durant totes les sortides de l’equip de voluntaris Nits Q del protocol d’intervenció.

-Signatura d’un nou compromís d’adhesió a la Plataforma Participativa amb la inclusió de nous criteris com són la perspectiva de gènere i l’oci inclusiu.

-Formació a alumnes universitaris participants en el programa En Plenes Facultats i posteriors voluntaris de l’equip Nits Q en temes de gènere a través de la Fundació Salut i Comunitat de Barcelona

-Formació “El sexisme també surt de festa” i informació per a l’aplicació del protocol d’intervenció vigent a Lleida, per a caps de la Guàrdia Urbana, promotors de locals d’oci, encarregats de sala i cambrers/es i personal de seguretat. Formació realitzada per tècnics de l’Observatori Noctambul@as amb el suport de la Subdirecció General de drogodependències.

Per al 2018, els objectius previstos són:

-Vetllar pel compliment dels criteris de qualitat en matèria de gènere vinculats al compromís d’adhesió de la Plataforma participativa.

-Fer sensibilització a la ciutadania envers la igualtat de gènere.

-Crear un grup de treball comunitari per mobilitzar la participació activa dels diferents col·lectius que treballen en aquest àmbit.

-Oferir formació als agents vinculats a l’oci nocturn de la ciutat.

 

Imatge_cat_39990.jpg