Lliurament dels premis del Xè Mila de Periodisme per una igualtat efectiva de drets
Daniela Frechero, Elianne Ros i Emanuela Zuccalà, guanyadores d’aquesta edició, reivindiquen la igualtat i la promoció de la dona a través dels seus treballs, publicats a El País Planeta Futuro, La Vanguardia i El País Digital, respectivament L’alcalde Ros ha destacat la importància de la sensibilització i de la difusió de la igualtat a través dels mitjans de comunicació.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquesta tarda el lliurament dels Premis del Xè Mila de Periodisme al Saló de Sessions de la Paeria. Daniela Frechero ha guanyat el premi en la categoria de fotoperiodisme amb el reportatge “Slum Soccer: las chicas poderosas del fútbol indio”, publicat a El País Planeta Futuro el 15 de desembre de 2016. Elianne Ros ho ha fet en la categoria de premsa escrita, amb “Talons per conveni”, publicat a La Vanguardia, el 5 de juny de 2016. I Emanuela Zuccalà s’ha emportat el guardó en la categoria de mitjans digitals per “UNCUT (sense talls) - La lucha de las mujeres contra las mutilaciones genitales femenines”, publicat al diari digital El País digital el 5 de febrer de 2016. El premi en la categoria audiovisual ha estat declarat desert.
En el seu parlament, el paer en cap ha reclamat la igualtat efectiva de drets, no només en l’àmbit legal sinó també en el social, i ha destacat la importància dels mitjans de comunicació en la sensibilització i a l’hora d’estimular la igualtat. L’alcalde ha afirmat que des de la Paeria es continuarà treballant per aquesta igualtat, entre altres, amb la celebració d’aquests premis, convocats conjuntament amb la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
L’alcalde, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques per a la Igualtat, Sara Mestres, ha lliurat els premis amb la degana del col·legi, Neus Bonet, i amb el president de l’entitat a Lleida, Rafa Gimena.
Mestres ha posat en relleu el paper dels mitjans de comunicació per fomentar la promoció de la dona. De la mateixa manera, la degana del Col·legi de Periodistes ha afirmat que els mitjans han de fer visible les desigualtats de gènere, no només el 8 de març sinó tot l’any. Gimena, en el desè aniversari del Premi, ha assegurat que la igualtat és un tema de tots, no només de dones, i que el sector periodístic ha de contribuir al canvi en la mirada de gènere.
Pel que fa a les intervencions de les guanyadores, Frechero ha comentat que el seu reportatge s’ha centrat en el futbol com a eina d’apoderament social. Elianne Ros ha focalitzat el tema en els gestos de rebel·lia i ha manifestat que “mentre hi hagi situacions de desigualtat, continuaran havent-hi “Miles”” referint-se al nom del guardó, en homenatge a la protagonista de la novel·la “Solitud”, l’obra més coneguda de Caterina Albert, que signava amb el pseudònim de Víctor Català. Zuccalà, que no ha pogut recollir en persona el premi, ha deixat escrites unes paraules en què ha denunciat les mutilacions genitals femenines que es continuen fent avui en dia.
El tinent d’alcalde Joan Gómez ha assistit a l’acte amb els regidors Paco Cerdà, José Luís Osorio, Núria Marín i Joan Vilella.
El Jurat d’aquesta edició ha estat format per la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, com a presidenta; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; la presidenta de Funde i consellera del Consell Municipal de les Dones, Laura Sánchez; el periodista lleidat, Jesús Riverola; el periodista guardonat en la IX edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida, Àlex Francès; i la tècnica de les Polítiques d’Igualtat de la Regidoria, Isabel Hornos.
El Premi està dotat amb 6.000 €, 1.500 per a cadascuna de les quatre categories. La Regidoria de les Polítiques per a la Igualtat de la Paeria i el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida convoquen el Mila de Periodisme que distingeix els treballs periodístics que vetllen per fomentar les polítiques de promoció de la dona en tots els àmbits i combatre les diferències i la discriminació que les dones encara puguin patir. També dóna suport al treball que es desenvolupa en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i, alhora, incentiva propostes d’actuació en favor de l’equitat de gènere.
Aquí podeu consultar els treballs guanyadors:
Slum Soccer: las chicas poderosas del fútbol indio (premi categoría Fotoperiodisme)